Proteser

Tilpasning av protese etter amputasjon

Noen ganger blir en helsetilstand så alvorlig at en kroppsdel må amputeres. Etter amputasjon av et bein eller en arm kan en tilpasset protese erstatte den manglende kroppsdelen, og gjøre en stor forskjell for pasientens mobilitet og livskvalitet. 

Uansett amputasjonsnivå skal en protese fungere som en forlengelse av skjelettet der man utnytter omkringliggende mykdeler for forankring og kraftoverføring. Våre dyktige ortopediingeniører tilpasser proteser til ben eller arm. 

Individuell tilpasning av proteser

Protesehylsen og øvrige komponenter velges, fremstilles og tilpasses individuelt. Dette for å optimalisere passformen, funksjonen og håndteringen til den enkelte brukers behov og muligheter.

Vanlige bruksproteser fremstilles av materialer med høy styrke og lav vekt, som karbonfiberlaminering, titan og aluminium. Ettersom en protese ikke er en naturlig del av kroppen, vil vekten alltid føles som noe fremmed, og protesen bør derfor være så lett som mulig.

Best mulig passform

Hovedkomponenten i en enhver protese er protesehylsen. Hylsen er den delen som står i direkte kontakt med den amputerte eller deformerte kroppsdelen, benevnt som «stumpen».

For å oppnå en så god passform som mulig mellom stumpen og protesen, tar vi i bruk ulike teknikker. Gipsing og skanning er de vanligste.

I produksjonen av hylsen kan vi bruke mange materialer. Det kan være plast i ulike varianter, karbonfiber, glassfiber, ulike typer skinn etc. Valg av materialer gjøres etter grundige vurderinger i hvert enkelt tilfelle.

Benprotese

Hvis det er en benprotese etter amputasjon på låret, monterer vi inn et protesekneledd, et rør som tilsvarer leggen, og en protesefot. Både kneledd og føtter finnes i svært mange varianter, til ulike kategorier av brukere, ulike typer aktiviteter etc.

Armprotese

I enden av hylsen kobler vi på ulike typer komponenter, alt etter hva slags protese det handler om. Er det en armprotese, kan vi koble på en mekanisk eller elektrisk hånd.

Grundig kartlegging

For å kunne velge rett løsning for den enkelte bruker er det viktig å kartlegge fysiske forutsetninger, ønsker og behov. En slik kartlegging foretas av proteseteamet når brukeren er inne til sin første protesetilpasning etter amputasjonen. Hos oss består dette teamet av lege, fysioterapeut, sykepleier og ortopediingeniør.

Er amputasjonen foretatt på leggen, kan vi ved hjelp av ulike komponenter koble fot og hylse direkte.

Kosmetikk til proteser

Felles for alle typer proteser er at vi som regel kler protesen med en myk polstring som slipes så lik den motsvarende siden som mulig, med andre ord: kosmetikk. Enkelte protesebrukere velger å ikke anvende kosmetikk på protesen. Det er helt opp til hver enkelt.

En protese kan lages i et utall varianter, og mye av kunnskapen vår handler om å finne de beste individuelle løsninger. Erfarne protesebrukere blir etter hvert meget kunnskapsrike når det gjelder sine behov og ønsker, og vi lytter og samarbeider gjerne med dem!

Amputasjon rehabilitering

Rehabilitering etter amputasjon er unik for deg, og programmet vil være skreddersydd for dine behov og mål.

Resultatet av rehabiliteringen og hvilke aktiviteter du kan forvente å kunne gjennomføre etter opptreningen, vil variere avhengig av din generelle helse, årsaken til amputasjon og andre faktorer som f.eks. alder.

Du kan forvente å starte din rehabilitering like etter operasjonen, med enkle øvelser som kan utføres mens du sitter eller ligger og som er ment for å holde leddene i bevegelse og opprettholde muskelstyrke. 

Etter hvert som såret ditt leges, vil du gradvis kunne utføre et bredere spekter av styrke- og fleksibilitetsøvelser. På dette stadiet vil din kliniker diskutere dine muligheter for protese.

Enten du skal igjennom en amputasjon eller du allerede er amputert er du velkommen til å ta kontakt med oss. 

Kontakt oss i dag!

Finn din klinikk >>

Bestill time >>

Nyttige linker:

Momentum – Foreningen for arm- og benprotesebrukere

Landsforeningen for amputerte

NAV