Ortopediingeniør eller Ortopeditekniker

Kunne du tenkt deg en jobb…­

– Hvor du fikk være kreativ, skape, tilpasse og produsere hjelpemidler som gjør hverdagen lettere for andre mennesker?  

– Som ortopediingeniør eller ortopeditekniker vil dine evner og kompetanse utgjøre en forskjell for andre mennesker og deres opplevelse av livskvalitet.

Som ortopeditekniker

Produserer du proteser, ortoser og ortopedisk fottøy i samarbeid med ortopediingeniøren. Du kommuniserer med brukere og andre fagpersoner for å kunne framstille et best mulig hjelpemiddel. Du vil også håndtere diverse materialer som plast, metall, skinn, gips og lignende.

Du må kunne arbeide både selvstendig og i samarbeid med andre og ha gode faglige kunnskaper, blant annet i anatomi, sykdomslære og materiallære. Du må kunne møte pasienten med empati, ha godt håndlag og god formsans. Det er også viktig at du har evne til å lytte til pasienten for å avdekke spesielle behov.

Som Ortopediingeniør

En ortopediingeniør lager og tilpasser du proteser, ortopedisk bandasje og andre ortopediske hjelpemidler til mennesker som enten mangler en kroppsdel eller trenger avlastning eller støtte til en kroppsdel.

Som ortopediingeniør må du ha både teknisk og medisinsk kompetanse og være interessert i å arbeide med rehabilitering av mennesker. Du må være kreativ, løsningsorientert og nøyaktig. I arbeidet kommer du i nær kontakt med både pasienten selv, men også med andre fagpersoner.

Å møte og hjelpe mennesker med spesielle utfordringer og behov, gjør jobben både interessant, givende og tilfredsstillende.

En ortopediingeniør kan jobbe både i offentlig og private ortopedtekniske bedrifter, større sykehus eller som lærer ved ortopediutdanningen. En bachelorgrad gjør deg også kvalifisert til å ta oppdrag i utviklingsland gjennom frivillige organisasjoner som f.eks Røde kors.

For å bli ortopediingeniør kreves en treårig bachelorgrad i ortopediingeniørfag. I Norge finnes dette studiet ved Ortopediingeniør – OsloMet

  • For å bli offentlig godkjent kreves to års turnustjeneste.
  • Ett av årene må tas i Norge, mens resten kan tas i utlandet.
  • Opptakskrav er generell studiekompetanse med realfagskombinasjon.
  • Det er også mulig å etter-/videreutdanne seg med å ta en mastergrad i ortopediingeniørfaget.
  • Dette kan gjøres i Norge, hvor du kan ta en master i helsevitenskap og rehabilitering, eller i utlandet.